Slovarček izrazov


V nazivih naših artiklov se pojavljajo izrazi, za katere nam ljudje pogosto pišejo ali sprašujejo, ker ne vedo natančno, kaj pomenijo. Zato smo za vas pripravili mini slovarček z razlago za lažje razumevanje pojmov.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


knjižna vezava – album ima liste knjižno vezane in je kvalitetnejši od lepljenega albuma (običajno imajo oznake B, BB, KD,…).

 

lepljen – album ima liste lepljene na platnico (običajno imajo oznake MM, DPH, P,…).

 

klasični – album ima liste iz tršega papirja, vmes so pergamin listi, ki preprečijo neposreden stik slike s sliko, ko je album zaprt in tako poskrbijo, da se slike ne zlepijo med seboj. V tak album slike lepimo s posebnim lepilom, s fotovogalčki ali pa s fotonalepkami. Prednost tega albuma je, da nismo omejeni z velikostjo slik, razporedimo jih lahko po svojih željah in obenem zraven še dopisujemo komentarje. Listi v albumu so lahko različnih barv (bela, črna, beige, bordo,…). Na albumu so običajno napisani podatki o dimenziji albuma, številu strani, barvi listov in maksimalnem številu slik v določeni dimenziji, ki jih lahko nalepimo v album.


samolepilni – album ima liste, ki so prekriti s samolepilno folijo. Folijo dvignemo, fotografije poljubno razporedimo po listu in prekrijemo s folijo, nekoliko pritisnemo in pogladimo, da se folija prilepi nazaj. Album je prav tako opremljen s podatki kot klasični albumi.

 

vložni – album ima žepke, v katere vstavljamo fotografije, nima pa memo prostora, kapaciteta albuma je lahko 24, 36, 50, 100, 200 ali 300 slik.

  


memo – album ima žepke, v katere vstavljamo slike in ima zraven še memo prostor, kamor lahko zapišemo podatke o sliki, svoje vtise, razmišljanja,…

 

memo 2-UP – v albumu je na eni strani prostor za dve sliki, vmes lahko vstavimo trak z napisom, trakci so priloženi, kapaciteta albuma je lahko 100, 200 ali 300 slik. Album je na zunaj bolj pokončne pravokotne oblike. Zunanje mere albuma so cca. (VxŠ) 25 x 19 cm, debelina je odvisna od števila slik. 

  

 

memo MS – v albumu je na eni strani prostor za dve sliki, na notranji strani ob slikah je prostor za pisanje, kapaciteta albuma je lahko 200 ali 300 slik. Album je na zunaj bolj kvadratne oblike. Zunanje mere albuma so cca. (VxŠ) 22 x 22 cm, debelina je odvisna od števila slik.

 

memo 3-UP – v albumu je na eni strani prostor za tri slike, na notranji strani ob slikah je prostor za pisanje, kapaciteta albuma je lahko 300, 400 ali 500 slik. Zunanje mere albuma so cca. (VxŠ) 33 x 24 cm, debelina je odvisna od števila slik.

 

memo 5-UP – v albumu je na eni strani prostor za pet slik (dve pokončni, tri ležeče), vmes je prostor za pisanje, kapaciteta albuma je lahko 400, 500 ali 600 slik. Zunanje mere albuma so cca. (VxŠ) 33 x 33 cm, debelina je odvisna od števila slik.

5-UP - v albumu je enaka razporeditev slik kot pri "memo 5-UP", le da ni prostora za pisanje.